TINC EN VOS MA GRAN RIQUESA

Nº 62 DE L’HIMNARI CANTS DE GLÒRIA

LLETRA

 
1. Tinc en Vós ma gran riquesa,
  sou mon Déu i Salvador;
  res amb Vós és comparable,
  gran en glòria i esplendor.

TORNADA: Que jo pugui sempre viure
     ple del vostre gran amor;
     que jo pugui sempre viure
     ben a prop del vostre cor.
2. Ni descans, ni goig, ni festes
  vinc ansiós a demanar;
  treballar patint desitjo,
  sols a prop de Vós estar.
3. Per la vall d'un món de fosques,
  per la vida i per la mort,
  conduïu-me amb la presència,
  de Jesús, mon sol conhort.
4. Obriu Vós després les portes
  de Salem, ciutat de bé,
  on amb tots els sants i àngels
  sempre més us lloaré.
 
                     Música: John Zundel (1815-1882)
                     Lletra original: Charles Wesley (1707-1788)    
                     Lletra catalana: Isabel Lawrence (1861-1922)
  
 

HISTÒRIA

 

JOHN ZUNDEL

1815-1882

John Zundel,  music i mestre, nascut a  Hochdorf, prop de Stuttgart, Alemanya, en el si d’una humil família, l’any 1815; i que va morir a  Cannstadt, Alemanya, el Juliol de 1882.

Va fer els seus estudis a la Reial Acadèmia de Esslingen, Alemanya, durant els anys 1829-31, dotat d’un natural talent per la música,  va iniciar els seus estudis de violi, però al poc temps canviar aquest instrument per l’orgue.

Catedral de San Petersburgo

L'any 1840, es va traslladar a St. Petersburg, on va exercir com   director de la Banda Imperial de Snt. Nicolau, y organista de la Catedral i el 1848, es va traslladar als Estats Units.

Va ocupar diferents llocs d’organista, però on va destacar per la seva mestria va ser en l’església Plymouth a Brooklyn. Nova York on va exercir ininterrompudament des de 1850 fins el 1865.

El pastor de l’església era Henry Ward Beecher, a qui Zundel va dedicar el mes conegut dels seus himnes. Aquest himne va ser editat l’any 1855 en la  "Colecció d'himnes de Plymouth" himnari que va ser considerat un dels millors del seu temps, perquè incloïa música i text en la mateixa plana.

MONUMENT A BEECHER DAVANT DE L’ESGLÉSIA DE PLYMOUTH

 

L’any 1865 va tornar a Europa on va estar dos anys. De nou va tornar a Nord-america a l’església de Plymouth, Es va retirar l’any  1877 i el 1878 va tornar a Alemanya on va viure a  Cannstadt, prop de Stuttgart, fins la seva mort.

Va compondre una gran quantitat d’obres per orgue, i també altres composicions religioses per ser cantades. Va publicar el "Modern Organ-School" (Boston 1860) "L’organista  amateur" (1854); Tractat de Harmonia i Modulació  i altres llibres.

El seu fill Charles H. Zundel, que va néixer a St. Petersburg, el 1845,  va arribar a ser  President de la vil·la de Haverstraw, i un influent home de negocis dels Estats Units.

La melodia de l’himne que avui tenim com el  nº 62 del l’himari  "Cants de Glòria"  és la que va dedicar al pastor Henry W. Beecher, Zundel, i la va escriure adaptant-la a una poesia de  Carles Wesley (1707-1788).

Però tal vegada la seva popularitat es degui a la lletra que va escriure per aquesta melodia, la poetessa Elle M. Gates, l'any 1860, i que expressa la idea de quina és la nostra missió dels cristians aquí a la terra i que va rebre una forta publicitat quan el cantant evangelista Phillip Phillips, el va cantar l'any 1865 en una assemblea de la Comisió Cristiana dels Estats Units, a la que hi era present el president Abraham Lincoln i que va ser fortament impressionat per aquest himne.

                                                             

Elle M. Gates                                                               Phillip Phillips

 

 

Pere Puig i Ballonga

 

RELACIÓ D’HIMNES COMENTATS