SÓC UN SOLDAT DEL REI JESÚS

Nº 143 DE L’HIMNARI CANTS DE GLÒRIA

LLETRA

 
1. Sóc un soldat del Rei Jesús,
  és ell el meu Senyor.
  no tindré por de dur la creu.
  sofriré pel seu amor.
TORNADA: Jo fidel seré, Senyor,
     escampant pertot la fe;
     les forces ja, per fi, tindré:
     amb vós jo venceré.
 
2. Lluitaren altres per la fe,
  covard ja no puc ser!
  Com ells, també jo lluitaré,
  si em doneu el poder.
3. Voleu que sia avui fidel,
  que lluiti sens dubtar.
  L'ajuda vostra vull, Senyor,
  Rei meu, per triomfar.
                       Lletra original: Isaac Watts (1674-1748)
                       Lletra: Antoni Almudèvar (1894-1976)
                       Música: Ira D.Sankey (1840-1908)
 
 

HISTÒRIA

 

ISAAC WATTS

1674-1748

Fill d’un sastre, diaca d’una església independent, que fou empresonat dues vegades per les seves creences religioses. Isaac era el mes gran de nou germans.

Nascut a Southampton (Anglaterra) el 17 de Juliol de 1674, poques setmanes abans de que moris Milton, el cèlebre poeta anglès autor del Paradís Perdut.

Als quatre anys va començar a estudiar llatí i poc desprès, grec i hebreu.

Als quinze anys va ingressar a la acadèmia de Stock Newington, un suburbi de Londres, que era una acadèmia cristiana no oficial, perquè no va acceptar l’oferiment d’un metge de la seva ciutat que li pagava els estudis si volia acceptar estudiar per pastor de l’església anglicana. A Londres va estar fins el vint anys, quan va retornar a Southampton, on va passar uns dos anys.

Desprès de continuar els seus estudis, va ingressar com a ministre de l’evangeli als vint-i-vuit anys, arribant a ser el pastor de l’església Mark Lane, que es l’Església Independent principal de Londres, i continuant la seva tasca de professor.

L’any 1712, degut a unes febres es va veure obligat a renunciar al seu treball de professor i l’església va buscar-li un co-pastor per que l’ajudes.

A causa de la seva malaltia es va traslladar a casa de Sir Thomas Abney,   una grandiosa finca a Hertfordshire, prop de Londres. Sir Thomas admirava a Watts i el va invitar a passar una setmana a la seva casa, però va ser tan agradable l’estada que Watts fou invitat a quedar-hi tot el temps que vulgues, i allà  va viure fins a la seva mort a la edat de setanta quatre anys.

Els anys passats a la casa de Sir Thomas van ser fructífers, ja que va pogué dedicar-se a l’estudi i a escriure.

Els llibres de Filosofia, Astronomia o Teologia escrits durant aquells anys son el monument al seu treball i pietat.

Sempre que la salut li ho permetia predicava, i a mes exercia com tutor del fill de la casa on estava com hoste.

Va morir uns dies abans del Nadal de 1748, i enterrat al cementiri de Bunhill Fields, de Londres, on també descansen les restes de Bunyan, Defoe, Susana Wesley, i d’altres personatges molt reconeguts en l’obra del Senyor.

Watts va començar de molt jovenet a escriure poesia. Un dia, quant tenia vint anys estant a Southampton, comentava amb el seu pare i altres amics de l’església,  que no li agradaven gaire els himnes i cants de la seva congregació i el seu pare li va dir que si no li agradaven que n’escrivís de millors.

Ell ho va fer així i al diumenge següent va cantar el seu himne. Va agradar tant a la congregació que li van demanar que continues escrivint-ne.

En poc temps va escriure molts dels seus himnes que haurien quedat oblidats si el seu germà petit, Enoch, no hagués procurat la seva edició.

L’any 1707 es va publicar un petit llibre titulat “Hymns and Spiritual Songs” (Himnes i Cants Espirituals) pel qual li van donar, a Watts, com drets d’autor una petita quantitat de diners però que va representar una fortuna per als editors. Aquell llibret era l’inici d’una nova manera d’expressar la lloança cristiana.

L’himne que us proposem aquesta setmana és  SÓC UN SOLDAT DEL REI JESÚS (Am I a soldier?) lletra catalana del pastor i poeta Antoni Almudévar.

Escrit l’any 1724, quan estava ja malalt, Watts necessitava ell mateix l’ànim per prosseguir endavant. Aquest himne es va cantar per primera vegada després d’un sermó  basat en 1 Corintis 16:13

Vetlleu, estigueu ferms en la

  fe, tingueu valor i sigueu forts.

Pere Puig i Ballonga

RELACIÓ D’HIMNES COMENTATS