PER FRESCOS RIEROLS

Nº 270 DE L’HIMNARI CANTS DE GLÒRIA

LLETRA

 
1. Per frescos rierols d’aigües dolces amb pau,
  Jesús amb amor ens guiarà,
  i feliços podrem tots junts descansar,
  Jesús amb amor ens guiarà
TORNADA:  Tant si estem tristos, com ben contents,
      a la presència de Déu cantarem.
      Quan la feblesa ens faci plorar,
      és el Senyor qui ens consolarà
2. Per altes muntanyes, a prop del cel blau,
  Jesús amb amor ens guiarà.
  Per prades formoses podrem caminar,
  Jesús amb amor ens guiarà.
3. Si per mars immensos ens cal navegar,
  Jesús amb amor ens guiarà,
  i a cales tranquil·les ens conduirà,
  Jesús amb amor ens guiarà.
 
 Lletra i Música original: G. A. Young 
 Lletra catalana: Pere Puig

 

HISTÒRIA

   

GEORGE A. YOUNG

Hi ha persones que han passat per la vida, pensant que no han fet res digne de ser recordat, però que, sense saber-ho, han marcat la vida d’altres persones de forma positiva.

Tal vegada aquest sigui el cas de George A. Young.

Young era un senzill i desconegut predicador de finals del 1800 i principis del 1900, que a més a més, de portar una petita comunitat rural, exercia de fuster en un petit poble dels Estats Units, per tal d’ajudar el sosteniment de la seva família.

En sabem molt poc de la seva vida. No sabem ni on va néixer, ni quan va morir. Ni tan sols tenim notícia dels anys que va viure. Però d’ell han quedat unes paraules i una melodia que han servit per consolar i enfortir la fe de moltes persones.

Tot i que va viure sempre amb grans dificultats econòmiques, la seva fe i la de la seva esposa mai van decaure. Amb molt d’esforç va aconseguir construir una petita casa on viure amb la seva família. Era tot el que tenien i eren complertament feliços.

En certa ocasió va ser convidat a predicar en una localitat propera a la seva, cosa que sembla que no va agradar a algun dels seus feligresos, i quan eren a la veïna població, alguns sense ànima van incendiar la casa deixant-la reduïda a cendres.

Quan van tornar del viatge, Young, al veure com havia quedat la seva petita casa, que tant esforç li havia costat de fer, en lloc de caure en la desesperació, va escriure el cant God Leads Us Along  (Déu ens conduirà endavant) expressant, d’aquesta manera la seva confiança en Déu, que sempre cuida de nosaltres. Aquest himne es va cantar en aquella petita comunitat, i va servir per consolar a moltes persones. L’any 1903 es publicava i va arribar més enllà de la seva petita comunitat.

Va ser, però, Harold Lillenas, que havia emigrat als Estats Units des de Noruega, on havia nascut a l’illa de Tord, molt a prop de Bergen, qui la va popularitzar.

És interessant la historia de com va arribar fins a nosaltres aquest himne.

Els primers anys de Harold Lillenas a Amèrica, a Dakota del Sur, van ser molt durs, ja que a més de les dificultats normals de tots els emigrants hi havia la de l’idioma. Una senyora amable li ensenyava l’anglès i al mateix temps li parlava de Jesús.

Harold havia estat educat en la tradició de l’església luterana, però va ser per les paraules d’aquella senyora que va entendre que era pecador i que tenia la necessitat de trobar un Salvador. Va creure en el Crist i el va acceptar en el seu cor.

Aquella senyora li cantava, en algunes ocasions, l’himne de George A. Young, i al cap del temps, Lillenas va sentir la necessitat de saber més coses de l’home que havia escrit aquelles paraules que tan l’havien impressionat.

Va saber que l’autor de l’himne ja havia mort, però la seva viuda vivia encara, no massa lluny d’allà on ell residia.

Va visitar-la i ella li va explicar les circumstàncies que van motivar les paraules de l’himne.

Lillenas va viatjar per Estats Units com evangelista durant els anys 1912 al 1914, però se’l recorda més per haver fundat, l’any 1924, la Companyia de Música Lillenas, i per haver escrit i editat més de 4000 himnes durant els 20 anys del seu ministeri com editor de musica evangèlica.

 

Pere Puig i Ballonga

RELACIÓ D’HIMNES COMENTATS