JO CREC EN VOS

Nº 67 DE L’HIMNARI CANTS DE GLÒRIA

LLETRA

1.  Jo crec en Vós, bon Déu,
     jo crec en Vós,
     vivent misteriós
     ben a prop meu.
     Si  el dubte algun cop ve,
     feu-me fort en la fe.
     Jo crec en Vós, bon Déu,
     jo crec en Vós.

2.  Jo espero en Vós, bon Déu,
     jo espero en Vós;
     sé que per mi vetlleu,
     com Pare amorós.
     Si em sento defallir
     i m’espanta el patir,
     jo espero en Vós, bon Déu,
     jo espero en Vós.

3.  Jo us estimo, bon Déu,
     només a Vós;
     així ho han fet els sants,
     amb cor joiós.
     Ells em guien a mi,
     de la creu pel camí:
     jo us estimo, bon Déu,
     només a Vós;

4.  A prop de Vós, bon Déu,
     a prop de Vós;
     feu-me al vostre servei
     ben generós.
     Feu-me sempre, Senyor,
     créixer en el vostre amor,
     a prop de Vós, bon Déu,
     a prop de Vós.

Música: L. Mason (1792-1872)
Lletra original: Sara F. Adams (1805-1830)

 

HISTÒRIA

   

        SARAH F. ADAMS

 La lletra original, “Nearer, my God, to Thee” va ser escrita per SARAH F. ADAMS, de soltera FLOWER (1805-1830) esposa de l’enginyer William Bridges Adams, amb  qui es va casar l’any 1834.

 Nascuda a Harlow, Essex, Anglaterra el 22 de febrer de 1805, era la filla més petita del periodista i polític Benjamí Flower, editor i propietari de The Cambridge Intelligencer. Estava molt interessada en la interpretació dramàtica i el seu desig era ser actriu, però els plans de Déu per ella eren ben diferents. Tot i que va començar a fer algunes representacions, (va interpretar Lady Macbet l’any 1837) la seva carrera d’artista es va veure dificultada per la manca de salut. Per aquesta raó es va veure obligada a deixar-ho i dedicar-se plenament a la literatura.

 

Va escriure la lletra de tretze himnes per un himnari que estava preparant el pastor de la seva església William Johnson Fox, pastor de l’Església Unitaria de Finsbury, Londres, que foren editats l’any 1841, alguns de gran bellesa, entre ells, un de molt bonic: “Ell  guia el sol, Ell mana a la pluja”  que es va cantar durant la cerimònia del seu enterrament.

Entre els treballs literaris de Sara, hi ha molts articles per revistes, un poema sobre els màrtirs cristians titulat “Vibia Perpetua” (1841), (Vibia Perpetua era una noia romana que va viure a Cartago o ben prop d’aquesta colònia romana de l’Africa del Nord. Segons la tradició tenia 21 o 22 anys quan va ser arrestada per haver acceptat el cristianisme que estava prohibit per l’emperador Septimus Severus, i va ser condemnada a lluitar contra les feres al circ), poema que tracta sobre el conflicte entre el paganisme i el cristianisme  i “The Flock at the Fountain” (1845) un catecisme per infants.

Sara va morir de tuberculosis el 14 d’agost de 1848, a St.Martin-in-the-Fields, Middlesex, Anglaterra.

L’himne Nearer, My God, to Thee és, sense cap dubte, el més conegut d’aquesta escriptora i un dels himnes més cantats per les esglésies cristianes, tant és així, que està en els himnaris de l’església catòlica, i és un dels que es canta molt sovint, especialment en els enterraments.

Probablement sigui tant popular, pel record de l’enfonsament del Titànic, el gran transatlàntic que va sortir del port angles de Southampton, que en el seu primer viatge amb destí a Nordamèrica, xocà contra un iceberg el 15 d’abril de 1912. Hi viatjaven més de 2.340 persones, i van morir-ne 1.595 ja que, considerant que el Titànic era un vaixell insubmergible, tant sols hi havia bots salvavides per la meitat dels passatgers.

Les persones que van quedar atrapades al vaixell sense salvació possible, diu la història, tot i que no es pot assegurar amb certesa, que, acompanyats per l’orquestra, s’enfonsaren a les aigües cantant les estrofes d’aquest himne.

 

També es diu que el president dels Estats Units, Guillem McKinley, balbucejava les paraules d’aquest himne, quan va morir a conseqüència de les ferides causades en un atemptat, per l’anarquista Lleó Czolgozs; i es diu que, moribund, el seu rostre reflectia una gran tranquil·litat mentre recitava aquestes paraules. McKinley va ocupar la presidència dels EE.UU. durant els anys 1897 al 1901, i havia de començar el segon període legal, quan va ser assassinat.

Pere Puig i Ballonga

RELACIÓ D’HIMNES COMENTATS