JESÚS JOIA MEVA

Nº 30 DE L’HIMNARI CANTS DE GLÒRIA

LLETRA

 
1. Jesús, joia meva,
  l'ànima s'eleva
  lloant-te, Senyor.
  Quina llarga espera,
  fins deixar endarrere
  del món, la tristor.
  Espòs meu, Anyell de Déu,
  el meu cor serà sempre teu:
  que d'amor batega.
2. A fora tristesa,
  que, ple de dolcesa,
  s'acosta el Senyor.
  Dels que Déu adoren
  i amb fervor l'imploren,
  cessi el dolor.
  Si d'ultratges sóc confós,
  tels fas teus, Jesús amorós:
  Jesús, joia meva.
 
                 	Música: Johann Crüger (s. XVII)
 

HISTÒRIA

 

JOHANN CRÜGER

1598-1662

Nascut el 9 d’abril, o l’u, no se sap gaire be la data, de l’any 1598, a Gross-Breesen/Niederlaustz, Brandenburg, Alemanya, molt proa de Guben und der Neisse, al costat de la frontera Polaca actual. Va morir el 23 de Febrer de l’any 1662 a Berlín, Alemanya. va ser organista a l’església de Sant Nicolau de Berlín. Aquest coral es utilitzat per Bach, per fer-ne un dels seus mes bells motets, una fantasia per orgue, i el va incloure en tres de les seves cantates (la nº 64, la 81 i la 87)

Crüger era  amic de Paul Gerhardt, i va escriure melodies per alguns dels  himnes de Gerhard i també pels de Johannes Franck (1618-1677) . Franck era Burgenmeister  de Guben, on va viure uns anys Crüger, i on van establir una forta amistat. Crüger  va compondre 71 corals del que n’hi ha 18 que han merescut ser inclosos en els himnaris de les esglésies evangèliques fins els nostres dies. Crüger va compondre musica sacra per a cors i també per a grups instrumentals. També es va destacar com musicòleg i va escriure llibres sobre la teoria i pràctica de la musica.

El text de l’himne Jesús joia meva es de Johannes Franck (1618-1677) Bürgermeister de Guben a Brandenburg, i ens recorda la pau que l’ànima troba en Jesús, tot i que en la vida hi ha motius per la tristesa i l’angoixa.

Pere Puig i Ballonga

RELACIÓ D’HIMNES COMENTATS