ENTONEM ETERNA LLOANÇA

Nº 25 DE L’HIMNARI CANTS DE GLÒRIA

LLETRA

 
1. Entonem eterna lloança
   a Jesús, el fill de Déu,
   que nasqué humil i pobre
   i visqué com un estel.
   Ell morí en el Calvari,
   per donar-nos dret al cel:
   lloança sempre a Ell.
 TORNADA:  Glòria, glòria, al·leluia: (3)
           El Senyor ens ha salvat.
2.  Tot aquell qui em segueixi,
    vida eterna gaudirà,
    és la fidel gran promesa
    que Jesús ens va donar.
    No cerquem humanes glòries,
    doncs, totes es marciran.
    Veniu - ens diu - a mi.
3.  Sóc camí, veritat, vida,
    sóc el pa diví del cel.
    Jo sóc l’aigua que us apaga
    tota set i tot anhel.
    Si voleu gaudir la joia,
    en un món trist i confós,
    torneu-vos tots a mi.
4.  Estimeu-vos uns als altres,
    com jo us he estimat,
    com ovelles ben unides,
    que sou tots del meu ramat.
    Tots els que de debò creuen,
    del pare són elegits:
    ameu-vos com germans. 
                                      Lletra original: Julia Ward Howe (1819-1910)
                                      Lletra catalana:  Samuel Vila  (1902-2002)
                                      Música: Cançó folklòrica americana, Segle XIX
                                      Adap. William Steffe  1852
				

 

HISTÒRIA

   

JULIA WARD HOWE

1819-1910

Júlia Ward Howe va néixer  el 27 de Maig de l’any 1819 a la ciutat de Nova York, en una família Calvinista Episcopal estricta. La seva mare va morir quan ella era molt jove i Júlia va ser criada per una tia seva. El seu pare, Samuel Ward, era banquer, però no d’una gran fortuna. També va morir al poc temps, de forma que la educació de Júlia, va ser responsabilitat d’un seu oncle molt mes lliberal. Així ella va créixer en un ambient menys estricte, tant en religió com en aspectes socials.

Tenia 21 anys quan va casar amb Samuel Gridley Howe. Home inquiet que havia lluitat com soldat a la guerra de la independència de Grècia i havia escrit i publicat les seves experiències.

Era Director  del Institut Perkins de Bòston (Massachusetts), que es dedicaven a buscar solucions als problemes de la ceguesa.

En religió era unitari radical, luterà i allunyat del calvinisme. Convençut del valor del desenvolupament de cada individu, i preocupat pel problema de la ceguesa. Era també radicalment oposat a l’esclavitud.

Júlia va entrar a formar part de la comunitat unitària, i diuen els seus biògrafs, que fins a la fi dels seus dies es va mantenir ferma en la creença d’un Déu en qui es podia mantenir una relació personal, amorós, que es preocupa per la humanitat, i que, per Jesucrist, ens havia ensenyat una manera de viure i un model de conducta a seguir per tots els que creien en ell.

Per ella la "religió eren els fets, no el credo"

Samuel i Júlia assistien a la congregació pastorejada per Teodor Parker, lluitador compromès amb l’abolició de l’esclavitud.

Moltes vegades, el pastor Parker,  es va jugar la vida amagant als soterranis de l’església als esclaus fugitius del Sud, que buscaven la llibertat dirigint-se al Canadà.

Tot i que Samuel i Júlia compartien moltes idees, i que ell admirava a Júlia per la seva ment clara i el seu enginy, la veritat es que el matrimoni va fracassar, per que ell creia que la dona havia de cuidar de la casa i dels fills i no portar una vida fora de casa. Ell esperava que Júlia l’ajudes en la seva lluita, però que no hi participes massa.

Van ser uns anys tristos per Júlia. Assistia a l’església, escrivia poesies, cuidava dels sis fills, (dos dels quals van morir en la infantesa)  però el matrimoni s’ofegava i els enfrenaments es van convertir en mes freqüents i mes violents.

A la fi, el matrimoni es va trencar definitivament a causa de la infidelitat del seu marit. Ella va continuar al seu costat, en part per la admiració que sentia per la seva lluita social, i en part per no perdre el contacte amb els seus fills, que tal com era la llei d’aquell temps, en cas de divorci i separació, haurien passat al seu marit.

Júlia, en lloc de divorciar-se, va estudiar filosofia, idiomes i es va consagrar a la seva pròpia educació i a la dels seus fills. Es va traslladar a viure a Rome (Pennsylvania) i va continuar ajudant  a Samuel en la publicació d’un periòdic abolicionista, i va començar, tot i la oposició del seu marit, a mantenir una vida mes activa en la lluita pels drets de la dona, per la pau i per la abolició de la esclavitud.

D’aquest temps son algunes de les poesies i altres articles a favor de la abolició de l’esclavitud, lluita en la que el seu marit participava activament.

Hi ha evidencies  que el pastor Teodor Parker, i Samuel Howe i el seu soci banquer, formaven part d’un grup de sis homes, que ajudaven monetàriament a John Brown, un lluitadors contra l’esclavitud que  va ser mort, i que durant la guerra de secessió va ser considerat un heroi i al que els soldats d’infanteria del 2º Exèrcit de Massachusetts el recordaven en una cançó de marxa que es va fer molt popular amb el títol de John Brown's Body, adaptant-la a una melodia popular que havia sorgit dels  camps de treball dels esclaus del sud.

Samuel i Júlia formaven part d’una Comissió Sanitària, que cuidava de millorar les condicions dels presoners de guerra.

Gràcies als seus esforços van salvar-se moltes vides. L’any 1861, el president Lincoln, va invitar-los a Washington, per saber mes dels treballs d’aquesta comissió.

Durant aquest viatge, el matrimoni, va fer una visita a l’exèrcit de la Unió , que estava acampat a Virginia.

Aquí van sentir als soldats que cantaven la cançó sobre la mort de John Brown.

El pastor Freeman Clarke, que els acompanyava i que coneixia les poesies publicades per Júlia, va suggerir-li que escrivís una nova lletra per aquesta música, per substituir la que cantaven els soldats.

Aquella mateixa nit, li va costar d’agafar el son, i li van sorgir les paraules de la primera estrofa de la poesia que anomenaria The Battle Hymn of the Republic

Els meus ulls han vist la gloria de la vinguda del Senyor que està  trepitjant els raïms de l’ira.      Ja ha deslliurat el llampec fatal de la seva espasa ràpida i terrible. La seva veritat esta avançant.

Copia autògrafa de l’original “The Battle Hymn of the Republic” datada el Febrer de1904

Un cop acabada, el febrer de 1962 va ser publicada en el periòdic Atlantic Monthly, i per aquesta poesia, la mes famosa per la que se la coneix arreu del món, li van pagar 5 dolars.

Júlia Ward Howe cap l’any 1860

Una de les preocupacions de Júlia eren els terribles efectes de la guerra que ella havia vist tan propers. Va treballar de valent consolant els soldats mutilats. Preocupant-se per les viudes i els orfes dels soldats d’ambdós de les parts en guerra, i va comprendre que els efectes devastadors de la guerra no acaben amb la mort dels soldats a la batalla. Ella vivia els efectes que anaven mes enllà, amb el sofriment i la devastació que portava a tantes famílies, tant del Nord com del Sud.

L’any 1870, Júlia Ward Howe, prenia una nova determinació per lluitar per la pau. En un món convuls per les guerres, Júlia va fer una crida a totes les dones del món perquè s’oposessin a totes les guerres. A que lluitessin amb totes les forces perquè cap dels seus fills anés a matar al fill de cap altra dona, i va fer una Declaració, convocant a les dones a unir-se en un congres i establir un Dia de la Mare per la Pau

En certa forma estava influïda per les idees de Anna Jarvis, una jove que havia intentat el 1858 millorar les condicions de treball de les dones establint un dia de la Mare Treballadora.

Aquesta crida no va tenir la acceptació que ella esperava i tot i que va viatjar a Londres, en aquell temps capital molt influent i preocupada pel desenvolupament de la dona, va tornar decebuda perquè, segons explicava, les dones de Londres estaven mes preocupades per obtenir el dret de vot, que per la pau.

Anys després, la filla d’Anna Jarvis, (que també es deia Anna Jarvis (1864-1948) que havia estat mestra de l’escola dominical de la seva comunitat,  va recollir les idees de la seva mare i també les de Júlia, i va aconseguir que s’instituís com el Dia de la Mare a la seva església de Grafton, i el dia 10 de Maig de 1908, les esglésies de Grafton i Filadelfia celebraven el primer Dia de la Mare. A l'església metodista episcopal de Grafton es va celebrar un servei en memòria de l’Anna, mare, que havia promogut aquesta idea.

El Dia de la Mare va rebre el reconeixement oficial el 9 de Maig de 1914, pel president Wodrow Wilson. El Congres va autoritzar al president a que aquest dia fos d’observança nacional.

Júlia Ward Howe poc abans de la seva mort

Júlia Ward Howe es va destacar com a conferenciant i també com a escriptora. Entre els seus escrits destaquen: Un viatge a Cuba (1860); Sexe i Educació (1874); La Societat Moderna (1881); Margaret Fuller (1883) i Reminiscències (1899).

El 1908, va ser elegida membre de la Acadèmia Americana de les Arts i les Lletres. Va ser la primera dona elegida per aquesta Acadèmia.

Va morir el 17 d’octubre de 1910, a Middletown, Rhode Island.

La lletra catalana la va escriure el pastor de l’església Baptista de Terrassa, Samuel Vila.

Pere Puig i Ballonga

RELACIÓ D’HIMNES COMENTATS