ELL GUIA ELS MEUS PASSOS

Nº 255 DE L’HIMNARI CANTS DE GLÒRIA

LLETRA

1. Ell guia els meus passos, condueix el meu camí,
  i posa en els llavis un cant.
  Pel seu sacrifici sóc lliure del mal,
  m’ha donat el perdó dels pecats.
TORNADA: Sóc salvat! Sóc salvat!
     Cantaré amb tot el cor: sóc salvat!
2. No tinc por a la fosca, Jesús és sempre a prop,
  el seu gran amor és per mi.
  Camino confiat amb el cor ple de goig:
  sa presència la pau fa sentir.

 

         Música: Philip P. Bliss (1838-1876)
               Lletra original: Horaci G. Spafford (1828-1888)
      Adaptat al català: Noemí Celma

 

HISTÒRIA

   

HORACI G. SPAFFORD

1828-1888

 

Horaci G. Spafford, és l'autor de la lletra original de l'himne "Ell Guia els meus passos"  Nº 255 de l'himnari  "Cants de Glòria" adaptat al català per Noemí Celma.

Spafford era un advocat i home de negocis nord-americà, membre de la Junta Directiva del Seminari Teològic Presbiterià de la Ciutat de Chicago (EUA). 

L’octubre de l’any 1871, a la ciutat de Chicago es va produir un gran incendi que va motivar una gran crisis financera que va afectar molt directament als negocis de Spafford.

Algun temps després, Spafford s’havia d’embarcar per anar a Europa juntament amb la seva família però per un contratemps inesperat ell no va poder embarcar i van marxar la seva dona Anna i les quatre filles grans, en el vaixell francès “SS Ville du Havre”.

A les dues de la matinada del dia 22 de Novembre de 1873, la nau va xocar contra el “Lochearn” un vaixell angles de ferro,  i es va enfonsar al mig de l’Atlàntic amb els 226 passatgers. Tan sols se’n  van salvar 87.  La dona de Spafford va ser una d’elles, però no les quatre filles que desaparegueren engolides per les aigües. La mare, recollida per un altra embarcació, va ser traslladada a Gales (Anglaterra). Des d’allà va enviar un telegrama al seu espòs dient-li: “Saved alone” ( “Sols jo m’he salvat”)

Spafford va agafar la primera nau que sortia cap Anglaterra, i va passar pel mateix lloc on poc temps abans havien desaparegut les quatre filles. Mentre navegava per aquelles aigües va escriure les paraules d’aquest cant.

Philip P. Bliss, a petició del propi Spafford, va posar-hi música i la va titular “VILLE DU HAVRE”, el nom del vaixell francès on van morir les filles de Spafford.

En una reunió de pastors a Chicago, el novembre de 1876, Bliss el va cantar per primera vegada.

El matrimoni Spafford, l’any 1880, després de veure morir el seu fill, es va traslladar a Israel, juntament a la única filla que els hi quedava, i van viure a Jerusalem on van col·laborar en la fundació de la Colònia Americana, que posteriorment inspiraria a la novel·lista sueca Selma Lagerlöf, premi Nobel de literatura de l'any 1909,  la novel·la Jerusalem.

Estaven convençuts que la Terra Santa era el millor lloc per esperar la vinguda del Senyor.

Spafford va morir a Jerusalem, de malària, el 16 d’Octubre de 1888

 

Pere Puig i Ballonga

RELACIÓ D’HIMNES COMENTATS