CAR JESÚS. AQUÍ ESTEM

Nº 73 DE L’HIMNARI CANTS DE GLÒRIA

LLETRA

 
1. Car Jesús, aquí estem
  per a rebre ta paraula;
  dirigeix la nostra ment
  vers la dolça ensenyança,
  perquè els cors en aquesta hora,
  pugin a la teva vora.
2. Nostre seny, nostre saber,
  la tenebra l’embolcalla,
  on el teu Esperit no ve,
  a omplir-nos de llum clara.
  Fer el bé, pensar-ho, dir-lo,
  sempre en Tu hem de complir-ho.
3. De la glòria, o esclat,
  llum de llum, nascut del Pare,
  fes-nos tots ben disposats,
  cor i llavis obre’ns ara.
  i els precs i cants que elevin,
  fes, Jesús, que gràcia rebin.
				   Música: J. Rudolf Ahle (1625-1673)
                   Lletra original: Tobias Clausnitzer 1619-1684 (?) 
                   Lletra catalana: M. E. Vidal (1923-1997)

 

HISTÒRIA

   

JOHANN RUDOLF AHLE  

1625-73

Nascut el 24 de desembre, a Mühlhausen, Turingia, Alemanya, va rebre la seva educació a les Universitats de Göttingen i Erfurt on va cursar estudis de teologia.

Elegit cantor de l’església de St. Andreas i director de l’escola de música d’Erfurt, l’any 1646.

Vuit anys després, al 1654, ocupava el prestigiós càrrec d’organista de l’església de St. Blas, a Mühlhausen, la mateixa que al cap d’uns anys, (del 1707-1708) ocuparia, Joan Sebastià Bach, i que ja en aquell temps era un centre musical de primer ordre. En aquesta ciutat va adquirir una notable influencia social, i va ser elegit per ocupar un càrrec en el consell de la ciutat al 1656 i posteriorment, al 1661, el de burgomestre.

Va morir el 8 de Juliol de 1673 a la mateixa ciutat de Mühlhausen, on està enterrat a l’església on va ocupar el càrrec d’organista.

El seu fill Johann Georg Ahle, va ser també compositor d’himnes i poeta guardonat per l’Emperador Leopold I

Ahle és considerat un dels més importants reformadors de la música religiosa i un mestre notable de la música barroca.

El seu interès per la música vocal, el va impulsar a escriure un llibre per ensenyar cant, especialment dedicat als infants; això ho va fer per millorar el cant en els serveis religiosos. Tot i que la seva obra musical no és molt coneguda, si sabem que era un organista molt capacitat i que va tenir una influència directa en Joan Sebastià Bach i també en la música protestant de l’Alemanya central. En certa ocasió va dir que, senzillament, havia complert el seu deure d’ensenyar als infants com cantar i que havia escrit melodies que podien ser fàcilment cantades per persones normals i corrents. En això probablement va estar influenciat per Hammerschmidt i per Michael Altenburg. El seus concerts vocals, però, si que requereixen una habilitat i tècnica notables.  "Misericordias Domini: Ich will singen ven der Genade  der  Herren ewiglich" és semblant a un concert si bé Ahle la va escriure per una gran cor. Va compondre molts corals, (se li coneixen uns 400 cants evangèlics) i la seva música encara és cantada en els cultes religiosos. Molts del seus himnes es van salvar gràcies al  “Himnari de Muhlhausen”. Alguns dels seus himnes són encara vigents, com el que avui proposem "Liebster Jesu, wir sind hier" en català, Car Jesús, aquí estem

Església de Sant Blas, a Mühlhausen, segons una aquarel·la de finals

            del Segle XVIII

 

Pere Puig i Ballonga

RELACIÓ D’HIMNES COMENTATS